ACTIVITATEA IN BAR 

MISE-EN-PLACE-UL BARULUI 

Inainte de inceperea pregatirilor pentru deschiderea barului barmanul consulta nota lasata de tura precedenta pentru a se informa asupra sarcinilor care urmeaza sa le indeplineasca in ziua curenta.
Zilnic, barmanul realizeaza urmatoarele activitati:
* Lucrari de curatenie si intretinere - se remediaza eventualele nereguli, se acorda o atentie deosebita stergerii si dezinfectarii suprafatelor de lucru sau de servire, precum si obiectele de inventar pentru servire si pentru realizarea diverselor cocteiluri.
* Efectuarea mise-en-place-ului si al blatului superior al tejghelei:
- se intind fetele de masa sau naproanele, dupa care se aseaza pe fiecara masa o scrumiera, o vaza mica cu flori si lista de bar;
- pe blatul superior al tejghelei se aseaza scrumiere, vase joase cu flori, listele de bar;
Mise-en-place-ul specific barului: are in vedere realizarea a patru obiective principale:
- verificare si reinnoirea stocului de marfa;
- aprovizionarea cu marfuri perisabile;
- pregatirea ghetii;
- efectuarea controlului pentru deschiderea barului;

SERVIREA IN BAR

Efectuarea servirii in baruri necesita respectarea urmatoarelor etape:
Primirea cilentilor
 Clientii trebuie primiti cu zambetul pe buze si vor fi intampinati cu un salut, iar daca nu sunt ocupati cu servirea, barmanii ii conduc spre masa pe care o prefera sau pe cea rezervata,mergand inaintea acestora, dar cu fata orientata spre ei.In functie de situatie, se ofera scaunul intai doamnelor si apoi domnilor, mai apoi se ofera fiecaruia lista de bar. In unele baruri rezervarile se pot face telefonic.
Luarea comenzii
Operatiunea se efectueaza pe partea dreapta a clientului care face comanda, dupa ce acesta a hotarat ce doreste. Comanda se ia tinand carnetul de luat comenzi in mana stanga, la nivelul pieptului, si dupa ce si a notat, barmanul va informa clientii asupra duratei de pregatire a bauturilor comandate.In cazul in care clientii stau la bar pe “cai”, bauturile sunt oferite prin fata.
Servirea bauturilor 
Regula generala ca toate bauturile, portionate sau servite direct din sticle sa fie servite pe partea dreapta clientului.
Servirea unor preparate
Regula generala este ca orice preparat sa fie servit pe partea dreapta a clientului.Intrucat in baruri, in afara unor sandwich-uri si preparate de patiserie cofetarie, rareori se servesc alte preparate, ma voi referi la barurile din incinta hotelurilor, care servesc de regula micul dejun, daca acesta este inclus in tarif, si anume la ofertele ce trebuiesc facute turistilor straini.
Debarasarea
Se face, de regula dupa ce clientul a terminat de consumat bautura sau preparatul, sau dupa plecarea acestuia.
Paharele se debaraseaza pe partea dreapta a clientului, iar farfuriile, in cazul servirii unor  preparate, pe partea drepta, obiectele de inventar pe tava acoperita cu un servet.
Scrumierele se schimba dupa 1-2 resturi de tigara, asezandu-se scrumiera curata peste cea folosita, in asa fel incat scrumul sa nu cada pe masa.


Intocmirea notei de plata
Aceasta se intocmeste de catre barman catre ospatar la cererea clientului, la ora inchiderii unitatii sau la schimbarea turelor, in situatia in care se serveste direct de la bar, nota de plata se poate intocmi pe loc sau la cerere.
Datele trecute pe nota de plata, vor fi scrise citet cu produsele consumate si preturile aferente, carora li se va face totalul.
 Pe nota de plata va aparea data si semnatura celui care a intocmit-o si care a efectuat serviciul.
Conducerea clientului
Dupa incasarea contravalorii consumatiei, cand clientii se pregatesc sa plece, barmanul sau ospatarul ajuta la tragerea scaunelor, mai intai femeii apoi barbatului, apoi ii conduce la iesire. Daca este cazul ii ajuta la garderoba, ii salute si le adreseaza formule de politete.


Blogger templates