ACTIVITATEA IN BAR
MISE-EN-PLACE-UL BARULUI
Inainte de
inceperea pregatirilor pentru deschiderea barului barmanul consulta nota lasata
de tura precedenta pentru a se informa asupra sarcinilor care urmeaza sa le
indeplineasca in ziua curenta.
Zilnic, barmanul
realizeaza urmatoarele activitati:
* Lucrari
de curatenie si intretinere - se remediaza eventualele nereguli, se acorda o
atentie deosebita stergerii si dezinfectarii suprafatelor de lucru sau de
servire, precum si obiectele de inventar pentru servire si pentru
realizarea diverselor cocteiluri.
*
Efectuarea mise-en-place-ului si al blatului superior al tejghelei:
- se intind
fetele de masa sau naproanele, dupa care se aseaza pe fiecara masa o scrumiera,
o vaza mica cu flori si lista de bar;
- pe blatul
superior al tejghelei se aseaza scrumiere, vase joase cu flori, listele
de bar;
Mise-en-place-ul
specific barului: are in vedere realizarea a patru obiective principale:
-
verificare si reinnoirea stocului de marfa;
-
aprovizionarea cu marfuri perisabile;
-
pregatirea ghetii;
-
efectuarea controlului pentru deschiderea barului;
SERVIREA IN BAR
Efectuarea servirii in baruri necesita respectarea
urmatoarelor etape:
Primirea cilentilor
Clientii
trebuie primiti cu zambetul pe buze si vor fi intampinati cu un salut,
iar daca nu sunt ocupati cu servirea, barmanii ii conduc spre masa pe
care o prefera sau pe cea rezervata,mergand inaintea acestora, dar cu fata
orientata spre ei.In functie de situatie, se ofera scaunul intai doamnelor
si apoi domnilor, mai apoi se ofera fiecaruia lista de bar. In unele
baruri rezervarile se pot face telefonic.
Luarea comenzii
Operatiunea
se efectueaza pe partea dreapta a clientului care face comanda, dupa ce acesta
a hotarat ce doreste. Comanda se ia tinand carnetul de luat comenzi in mana
stanga, la nivelul pieptului, si dupa ce si a notat, barmanul va informa
clientii asupra duratei de pregatire a bauturilor comandate.In cazul
in care clientii stau la bar pe “cai”, bauturile sunt oferite prin fata.
Servirea bauturilor
Regula generala
ca toate bauturile, portionate sau servite direct din sticle sa fie servite
pe partea dreapta clientului.
Servirea unor preparate
Regula
generala este ca orice preparat sa fie servit pe partea dreapta a
clientului.Intrucat in baruri, in afara unor sandwich-uri si preparate de patiserie
cofetarie, rareori se servesc alte preparate, ma voi referi la barurile din
incinta hotelurilor, care servesc de regula micul dejun, daca acesta este
inclus in tarif, si anume la ofertele ce trebuiesc facute turistilor straini.
Debarasarea
Se face, de
regula dupa ce clientul a terminat de consumat bautura sau preparatul, sau dupa
plecarea acestuia.
Paharele se
debaraseaza pe partea dreapta a clientului, iar farfuriile, in cazul
servirii unor preparate, pe partea drepta, obiectele de inventar
pe tava acoperita cu un servet.
Scrumierele
se schimba dupa 1-2 resturi de tigara, asezandu-se scrumiera curata peste
cea folosita, in asa fel incat scrumul sa nu cada pe masa.
Intocmirea notei de plata
Aceasta se
intocmeste de catre barman catre ospatar la cererea clientului,
la ora inchiderii unitatii sau la schimbarea turelor, in situatia in care
se serveste direct de la bar, nota de plata se poate intocmi pe loc
sau la cerere.
Datele
trecute pe nota de plata, vor fi scrise citet cu produsele consumate si
preturile aferente, carora li se va face totalul.
Pe nota de plata va aparea data si semnatura
celui care a intocmit-o si care a efectuat serviciul.
Conducerea clientului
Dupa
incasarea contravalorii consumatiei, cand clientii se pregatesc sa plece,
barmanul sau ospatarul ajuta la tragerea scaunelor, mai intai femeii apoi
barbatului, apoi ii conduce la iesire. Daca este cazul ii ajuta la garderoba,
ii salute si le adreseaza formule de politete.